
Hemoroidal damarlar, anatomik olarak makat çıkışında ve rektumun alt kısmında yer alan kan damarlarıdır. Her insanda bulunan bu kan damarlarının genişlemesi ve yastıkçık şeklinde şişkin hâl alması durumuna ise hemoroid ya da basur hastalığı denilir.
HEMOROİD (BASUR) BELİRTİLERİ NELERDİR?
4 evrede belirtiler gösteren hemoroidin her evresi bir önceki evredeki belirtileri sürdürür. Anüs bölgesinde ödem, ele gelen kitle(meme) ve şişlik yanı sıra:
Basur belirtileri arasında;
1. evrede makatta ve/veya dışkıda kanama
2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı, ağrı
3. evrede akıntı, ıslaklık hissi,ağrı ve kanama
4. evrede ağrı, sızlama ve kanama basurun en yaygın belirtileridir.
HEMOROİD (BASUR) TÜRLERİ NELERDİR
Üç farklı hemoroid türü bulunmaktadır. Basur çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
1. İç hemoroidler nedir?
Rektumun (kalın bağırsağın son kısmı) içinde bulunur. Ağrısızdırlar ancak kanama eğilimi göstermektedir.
2. Prolapsus hemoroidler nedir?
Diğer basur çeşitlerine göre daha şiddetli ve ağrılı bir iç hemoroid şeklidir. Damarlar, tuvalete gittikten sonra anüsün içinden geçerek vücuttan dışarı sarkmaktadır. (Evre 3-4 )
3. Dış hemoroidler nedir?
Anüs çevresindeki derinin altında küçük kanamalar meydana gelebilir. Oluşan sert topaklar dış hemoroid olarak adlandırılmaktadır.
HEMOROİD HASTALIĞI NE İLE KARIŞIR ?
En çok bu bölgenin yaygın bir hastalığı olan Fissür Anal ile karışmaktadır. Daha az sıklıkla Fistül Anal benzeri semptomlar verebilir.
Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif ve kolay def-i hacetin sağlanması hemoroidden korunmayı sağlayabilir. Çünkü en büyük etken kabızlıktır. Özellikle protein tüketimi özellikle de et tüketimi azaltılmalıdır. Egzersiz mutlaka yapılmalıdır. Bol su içilerek, baharatlı yiyeceklerden, alkolden uzak durularak, egzersiz yapılarak,bol sebze ve meyve tüketilerek, kırmızı etten uzak durarak hemoroid riski azaltılabilir. Aktif bir hayatınız olmalı, obezite ve uzun süreli oturmaktan uzak durmalısınız.
HEMOROİD NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan hemoroid ilaçla, girişimsel tedavi yöntemleriyle ve/veya cerrahi operasyonla tedavi edilebilir.
Birinci ve ikinci evrede olan hemoroid vakaları için tercih edilen ilaçlı tedavi yöntemlerinde kortizon içerikli pomatlar, kabızlığın önlenmesi, ağrıyı azaltmaya yönelik analjezik kremler, kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı diğer ilaçlar kullanılır. İlaçlara ek olarak, ılık suya oturma banyosu da önerebilir.
Girişimsel tedavi yöntemlerinden biri olan skleroterapi, halk arasında iğne tedavisi olarak da bilinir. Skleroterapi yönteminde ilaç, direkt olarak hemoroid dokusunun içinde bulunan damarlara enjekte edilir.
Bant ligasyonu ya da bantla boğma yönteminde tedavi birkaç seansta yapılır. Hemoroid oluşumunun boyun kısmı bantla boğularak hemoroidin düşmesi sağlanır.
Lazerle yakma tekniği de bir diğer girişimsel tedavi yöntemidir. Bir seansta yapılan lazerle tedavi yönteminde damar yumağının kapanması hedeflenir.
Cerrahi yöntem ameliyatı yapacak hekime göre değişebilir. En çok kullanım yöntemi Ligasyon Eksizyondur.
HEMOROİD TEKRARLAR MI?
Mevcut hemoroid ameliyatla düzeltilse bile hastalığın tekrarlama potansiyeli vardır. Ameliyat uygulanan hastalarda %1,5-15 arasında, ameliyat uygulanmayanlarda %10-50 oranında tekrarladığı (nüks) bilinmektedir. Nüks nedenleri arasında;
- Ameliyat sırasında uygulanan cerrahi teknik,
- Kabızlığın devam etmesi,
- Hastanın yaşam şeklini değiştirmemesi, devamlı oturması
- Beslenme alışkanlıklarının düzeltilmemesi sayılmaktadır.