Prostat Büyümesi 40 Yaş Üstündeki Erkekleri Tehdit Ediyor!
40 yaşın üzerindeki erkekleri etkisi altına alan prostat büyümesi, vücudun hormonal dengesinin değişmesi sonucu ortaya çıkar. Erkeklerde sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, idrarı tutamama ve benzer şikayetlerin prostat bezinin büyümesi Tanfer Hastanesinde tedavi edilmektedir.
Prostat nedir?
Prostat, bir salgı bezidir. İdrar kesesinin hemen altında bulunur ve penis ucuna kadar devam eden idrar yolunun başlangıç kısmının etrafını sarar. Bu salgı bezinin ana işlevi, meninin sıvı kısmını oluşturmaktır.
Prostat büyümesi erkeklerde hangi yaşlarda görülür?
Genelde 40 yaşından sonra erkeklerde meydana gelen hormonal değişikliklerden sonra büyüme başlar. 50 yaşın üzerindeki her erkeğin yılda bir kere prostat muayenesi olması gereklidir.
Büyümüş bir prostatın belirtileri nelerdir?
Büyümüş bir prostat idrar yolunu sıkıştırarak idrarın akışını zorlaştırabilir. Ayrıca;
- Sık idrara çıkma
- İdrar akımında zayıflama
- Ani ve engellenemeyen idrara çıkma hissi
- İdrar akımında sorunlar ve kesilmeler
- İdrar kesesinin tam olarak boşaltılamaması
- İdrar yapmak için ıkınma ve zorlama
- İdrar yaparken ağrı veya yanma gibi belirtiler de vardır.
Prostat büyümesi tanısı nasıl konulur?
Prostat büyümesi ile ilgili tanı ilk olarak ultrason ile konulur. İyi ya da kötü huylu olup olmadığını ayırt etmek için ise PSA denilen kan tahlili gereklidir. Son olarak da doktor tarafından muayene yapılmalıdır.
Lazer Tedavisi nedir?
Yüksek güçlü bir lazer enerjisi iletilerek prostat dokusu hızlı bir şekilde ısıtılır ve dokunun buharlaştırılması sağlanır. Bu işleme, büyümüş prostat dokusu ortadan kaldırılana kadar devam edilir. Doğal idrar akışı sağlanmış olur ve idrarla ilgili yakınmalar çoğu hastada kısa sürede hafifletilir. lazer sistemi, en gelişmiş ve en güçlü Green Light lazer sistemidir. Bu sayede eskisine göre daha büyük prostat dokusu daha kısa sürede tedavi edilebilmektedir.
Lazer Tedavisinin avantajları nelerdir?
Daha az yan etki, daha kısa süreyle sondalı kalma, daha az ağrı ve hastanede daha kısa süre yatış gibi avantajları vardır; Kanama riskinin düşük olması (başka problemlerinden dolayı antikoagülan denilen kan sulandırıcı kullanan hastalarda ilaçlarını kesmeden uygulanabilen), idrar akımında hızlı iyileşme, %1’den az oranda ereksiyon (sertleşme) bozukluğuna sebebiyet veren ve günlük aktivitelere hızlı dönüş sağlaması etkili ve uzun ömürlü bir tedavi olması.