Plateletten Zengin Plazma kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Plateletler (trombositler) doku tamirinde görev alan hücrelerdir. Plateletler, primer olarak hemostazdaki rolleri ile bilinen periferik kandaki küçük ve çekirdeksiz pulcuklardır. Son dönemlerde kas iskelet sistemi yaralanmaları tedavisinde uygulanmaya başlanmıştır. Plateletlerin içerdiği büyüme faktörleri ve biyoaktif proteinler iyileşme sürecinde önemli role sahiptirler. Yüksek yoğunluklu platelet enjeksiyonları ile kronik, iyileşmeyen kemik ve yumuşak doku yaralanmalarında iyileşmenin uyarılması sağlanmaktadır. . Genel anlamda lateral epikondilit gibi nispeten küçük lezyon alanlarına 3 ml PRP kulanılırken, rotator manşet, aşil tendonu gibi büyük alanlarda 5-6 ml PRP hazırlanarak uygulama yapılır.
Uygulama
Kanın %55 kırmızı hücrelerden , %45 de mezenkimal destek hücrelerinden oluşur.Plateletler %45 lik dilim içinde bulunurlar. Hastadan 10 cc kan alınır. 10 cc lık kan numunesi santrifüj edilerek kırmızı kan hücreleri dibe çöktürülür. Serum kısmı 10 cc lık bir enjektöre çekilir. Bu sıvı içinde çok fazla platelet ve ilerde değişmeye uygun dogurgan hücreler vardır. Bu hücreler tamir ve yenileme görevi göreceklerdir. Santrifüj sonrasında tam kan yer çekimine göre 3 katmana ayrılır: (1) plazma (üst katman) (2) plateletler ve lökositler (“buffy coat” olarak adlandırılan orta katman) ve (3) eritrositler (en alt katman). Diz içine verdiğimiz kısım 2 , orta katmandır.
Etkileri Nedir?
Kanda bulunan plateler için tarif edilen bütün görevler diz içinde de yerine getirilmeye çalışılır. İyileşme sürecine etkisi olduğu düşünülen büyüme faktörlerinin, lezyon yerine lokal olarak yayıldığında tendon ve kıkırdak doku yenilenmesini arttırıcı etkisi ile tedavide potansiyel olarak kullanılabileceği belirtilmektedir. Bir diğer önemli görevi içerdikleri bir takım büyüme faktörleri, sitokinler ve diğer biyoaktif etmenler ile yara iyileşmesini başlatması ve düzenlemesidirTeorik olarak ne kadar fazla tam kan alınırsa, o kadar yüksek konsantrasyonda platelet içeren PRP elde edilir.
Beklentileriniz:
Bir çırpıda dokularınızın yenileneceğini düşünmemelisiniz.Serum içindeki diger iyileştirici faktörler de devreye girer. Verilen serumdan dolayı ,örneğin diz içindeki ağrı yapıcı moleküllerin yoğunluğunun azalmasıyla ağrılarınız azalır. Faydalı hücrelerin etkisi uzun bir süreç içinde yavaş yavaş açığa çıkar.
Uzmanınız olarak benim görüsüm ;fayda gördüğünüzü düşündüğünüz takdirde 6-8 ayda bir tekrar edilebilir. Diğer tedaviler ile birlikte uygulandığında oldukça fayda görebilirsiniz.
Dr. Taşkın Ceyhan