Biyopsiler (Ultrason Eşliğinde)
Biyopsi Nedir?
Biyopsi, bir hastalığın tanısını koymak, ilerleyişini değerlendirmek veya tedaviye nasıl yanıt verdiğini izlemek amacıyla, vücuttan doku veya hücre örneği alınıp laboratuvarda incelenmesi işlemidir. Biyopsi, genellikle kanser, enfeksiyonlar, inflamasyon veya başka hastalıkların tespiti için kullanılır.
Biyopsi türleri arasında şunlar bulunur:
- İğne biyopsisi: İnce veya kalın bir iğne kullanılarak doku örneği alınır. En yaygın kullanılan biyopsi türüdür.
- Endoskopik biyopsi: Vücutta bir kamerayla (endoskop) iç organlara ulaşılır ve buradan doku örneği alınır. Özellikle mide, bağırsak gibi bölgelerde kullanılır.
- Cerrahi biyopsi: Genellikle daha büyük doku örnekleri almak gerektiğinde veya diğer yöntemlerle erişilemeyen alanlarda uygulanır. Ameliyatla doku çıkarılır.
Biyopsi, hastalığın kesin tanısının konmasına yardımcı olur ve tedavi sürecini yönlendiren önemli bir adımdır.
Hastanemizde Biyopsi Süreci
Hastanemizde, yeterli lokal anestezi uygulanarak ağrısız bir şekilde ultrason eşliğinde biyopsi yapılmaktadır. Hedeflenen noktadan hücre veya doku alınarak incelenir. İşlem son derece güvenlidir ve ağrısızdır. Sonuçlar en geç 1 hafta içinde çıkmakta, hastalar birebir aranarak bilgilendirilmektedir. Sonuçlar hastalara uzman doktor muayenesi ve yorumları ile birlikte teslim edilmektedir.
-Meme biyopsi
-Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsi
-Prostat biyopsi