Çene Kemiği Erimesinde Mucize Tedavi
Diş eti iltihabı, uzun süreli protez kullanımı, diyabet gibi sorunlar sebebiyle eriyen çene kemiği, devrim niteliğindeki Box Teknik yöntemiyle yeniden yapılıyor. Dünyada yalnızca 5 klinikte uygulanan bu yöntem Türkiye ‘de Tanfer Klinik uzmanlığıyla uygulanmaktadır.
Çene kemiği erimesi uzun zamandır tedavisi mümkün olmayan ve kişilerin yaşam kalitesini düşüren bir sorundu. Çünkü çene kemiğinde erime olan kişilere diş protezi yapılamadığı gibi, implant tedavisine de olanak sağlamıyordu. Dolayısıyla genetik, yanlış beslenme, ağız hijyeninde eksiklik gibi birçok sebepten kaynaklanan diş kayıplarının yerine yenisi yapılamıyor ve bu da sağlık konusunda pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor, kişilerin yaşam kalitelerinde büyük bir düşüşe sebep oluyordu.
Tüm bunlar Box Teknik yöntemiyle artık geride kaldı. Box Teknik ile çene kemiği eriyen kişilere önce yapay çene yapılıyor, ardından da implant yöntemiyle eksik olan dişler tamamlanıyor. Box Teknik ile yapay çene uygulaması dünyada yalnızca beş ülkede yapılıyor. Amerika, Peru, İtalya ile birlikte Türkiye- İstanbul da bu beş ülkeden biri. Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer Box Teknik yöntemini dünyada başarıyla uygulayan doktorların başında geliyor. Öyle ki, derdine deva arayan sayısız hasta, Balkanlar’dan, Avrupa’dan ve hatta Avusturalya gibi dünyanın diğer bir ucundan bile kalkıp İstanbul’a, Dr. Nihat Tanfer’e gelerek tedavi oluyor ve yeniden gülebilmenin mutluluğuyla ülkelerine geri dönüyorlar.
Çene Kemiği Neden Erir?
Dr. Tanfer, çene kemiğinin erimesinin başlıca nedenlerini şöyle özetliyor; “Ağzının bir bölgesindeki diş veya dişlerini uzun zaman önce kaybetmiş kişilerde, rezorbsiyon yani kemik dokusunda erime gerçekleşir. Eriyen kemik dokusu bazen estetik sorunlar oluştururken, implant operasyonları için kemiği yetersiz hale sokar ve hatta çeşitli sağlık problemlerine de zemin hazırlar. Uzun zaman hareketli protez kullanan hastaların çene kemiklerinde erime görülür. Travmaya bağlı olarak da çene kemiğinde kayıp olabilir. Diş eti iltihabı olan ve diş eti hastalığı ilerlemiş hastalarda da dişi çevreleyen kemikte rezorbsiyonlar görünür. Ayrıca diyabet de çene kemiği erimesine sebebiyet verebiliyor.”
Kaybolan Çene Kemiği Yeniden Yapılabilir mi ?
Evet , Hayvan kaynaklı kemikler özel tekniklerle laboratuar ortamında insan kemik dokusuna uygun hale getirilir. Kaybolan çene kemiği bölgesine cerrahi bir operasyonla absorbe olabilen PLA ( polilaktik asit) plakaları yerleştirilir, plakların arasına hayvan kemiğinden elde edilen özel kemik greftleri ve aynı seansta implantlar yerleştirilir.Kaybolan çene kemiğinin içerisine cerrahi bir operasyon ile yerleştirilir.
Box teknik ile kaybolan çene kemiği nasıl yeniden yapılıyor ?
Box Teknik yönteminde, kaybolan kemik dokusu üç boyutlu olarak yeniden yapılıyor.Dişlerini yıllar önce kaybetmiş ve protez kullanamayacak hale gelmiş kişilere bile yıllar sonra yeniden sabit protez yapılabilir.Yöntem halen beyin cerrahisi ve ortopedide kullanılmaktadır.Bu yöntemde ; eriyebilen ve doku ile uyumlu polilaktik asit plakaları çene kemiğine yerleştirilir.Daha sonra hayvan kemiğinden elde edilen kemik greftleriyle doldurulur.Bu uygulamadan altı ay sonra sağlıklı kemik dokusu elde edilir.ve Hasta implant ile yeni dişlere sahip olur.
Ne tür kemik kullanıyorsunuz ?
Sığır , Dana ve atların bacak kemikleri belli işlemlerden geçiriliyor.Sterilize edilip kemik bankalarında korunuyor
Neden daha önce bu şekilde çene kemiği yapılamıyor du ?
Bundan öncede kemik yöntemleri uygulanıyordu ama box tekniğini diğerlerinden üstün kılan şey ; hastanın vücüdunun başka bir bölgesinden kemik alınmasına gerek kalmaksızın üç boyutlu kemik onarımının sağlanmasıdır.
Dünyada kimler bu tekniğin öncülüğünü yapıyor ?
Bu yöntem Amerika’da uygulanmaya başlanmış sonra ,İtalya’da geliştirilmiştir.
Bu teknik sadece implant yapılırken mi kullanılıyor ?
Hayır , Dişeti hastalığı nedeniyle dişlerinin etrafında kemik kaybı olmuş kişilerde de uygulanıyor.
Hasta ne kadar zaman sonra yeni dişlerine kavuşuyor ?
6 ila 8 ay arasında… Operasyon sonrasında çeneye buz uygulanması sıcak gıdalarla beslenilmemesi ve sigara içilmemesi gerekir.
Box teknik diş hekimliğine yeni bir katkı sağlayacak mı ?
Evet, özellikle kadınlarda 35 yaşından sonra çene kemiklerinde önemli sorunlar olabiliyor.Diş eti hastalıkları sonucu da ortaya çıkan kemik erimeleri ; yüz kaslarında çökmelere , çizgilere ve kırışıklıklara yol açılıyor.Bu operasyon estetik diş hekimliğinde önemli bir aşamayı da kat ettiğimizi gösteriyor.
İnsanın çene kemiği neden kaybolur ?
Yanlış diş fırçalama ve diş ipi kullanımı bu soruna neden olabilir.İlk başta diş etlerinde kanama ile diş eti iltihabı gelişir.Bu basit iltihap tedavi edilmezse , zamanla dişlerin etrafını saran kemik dokusu etkilenir ve çene kemiğinde erimeler olur.
Ayrıca diş çekimlerinden sonra da çene kemiğinde erime meydana gelebilir.Kötü yapılmış köprü protezlerinin bakımları da ihmal edilirse çene kemiklerinde önemli ölçülerde kayıplar yaşanabilir.Öte yandan uzun yıllar damaklı protez kullananlarda da kemik kayıplarına rastlanır.
Box Teknik Hangi Hastalara Uygulanabilir?
- Çene kemiğinde yaygın kemik kaybı olanlar,
- Uzun yıllar boyunca total protez kullanmak zorunda kalanlar,
- Geçirdiği bazı operasyonlar sonucunda kemik kaybı yaşayanlar,
- Bazı dişlerin çekilmesi sonucu kemik seviyesinin istenilen boyuta, gelememesi nedeniyle estetik kaygı taşıyanlar,
- Çene kemiği yapılandırılmadan implant uygulanamayacak kişiler.
Yeni Dişler İdeal Büyüklükte olacak
Dişlerini eskiden yaptırmış bazı sanatçılarda rastladığımız aşırı büyük dişler, Box teknik ile doğal bir görünüme kavuşabilir mi ?
Evet , Kavuşabilir.Bu teknik sayesinde kaybolan kemik dokusu yeniden yerine geldiği için , yeni yapılacak dişler de çok doğal olacaktır.50’li yaşlardan sonra çok sayıda diş kaybının olduğu hastalarda çene kemiklerinin yok olması , hastanın protezlerini eskisi gibi kullanmasını engelliyordu.Buna bağlı olarak porselen dişlerde çok iri ve büyük kalıyordu.Box teknik ile kaybolan kemikler yerine konduğu için , dişlerin büyüklükleri de ideal ölçülerde olacak.
Operasyon ne kadar sürüyor ?
Operasyon süresi vakaya göre değişiyor.İtalya’da yaptığımız çalışmalarda yaklaşık iki saat sürmesine rağmen , Türkiye’de yaptığımız ilk operasyon 50 dakika sürmüştü.
Hasta aynı gün işine ve sosyal hayatına dönebilir mi ?
Evet hastanın aynı gün işine ve sosyal hayatına dönmesine engel olan hiçbir durum yoktur.Az miktarda ödem oluşma olasılığı vardır.Ancak genel anestezi altında yapılan tüm çene rejenerasyonlarında hastanın bir gece hastanede istirahat etmesi uygundur
Geçen 3 sene boyunca kaç hastada Box teknik tedavisi uygulandı ?
3 sene içinde 135 ve üzeri hastada başarı bir şekilde uygulanmış ve sonuçları son derece başarılıdır.
Bu mutluluk vaat eden operasyon sonrası hastalarınız nasıl tepkiler veriyor?
Gerçekten, hekimliğin en güzel tarafı bu hastaların tedaviden sonraki mutluluğunu görmek ve bundan haz almaktır.
Bir hastam ‘ bana yüz nakli yapsaydınız, ancak bu kadar mutlu olurdum; çünkü tüm doktorlar bana sabit diş yapılamayacağını söylemişti, bunu siz başardınız ‘ dedi. Böyle ve benzeri ifadelerin beni ve ekibimi nasıl duygulandırdığını anlatamam.