Gözler Dünyaya Açılan Pencere
Gözlerimiz nasıl çalışır;
Gözlerimiz etrafında olup bitenle ilgili pek çok bilgiyi alır beyine gönderdiği sinyaller sayesinde şekilleri,renkleri,dokuları ve hareketi görürsünüz.
Nasıl Görürüz;
- Nesnelerin üzerinden yansıyan ışık gözlere düz bir hat halinde ulaşır.
- Işık korneadan,pupilladan ve göz merceğinden geçer.
- Kornea ve göz merceği ışığı kırarak retina üzerine odaklamasını sağlar.
- Retina üzerindeki fotoreseptörler ışığı elektrik akımına dönüşmüştür.Elektirik akımı, optik sinirden geçerek beyne ulaşır.
- Beyin bu sinyalleri işleyerek görüntü oluşturur.
Gözlerinizi bir dakika kapatarak yaşamaya çalışın gözün önemini anlarsınız. Gözlerimizin ana işlevlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Görmek; gözler ışığı beyne gönderilen elektirik sinyallerine dönüştürür, bu sinyallerde beyin tarafından görüntüye dönüştürülür.
- Göz Kırpmak; gözlerimizi her kırptığımızda göz yaşı bezlerinden tuzlu bir sıvı salgılanır, bu sıvı gözün yüzeyini temizleme ve gözleri nemli ve temiz tutma özelliğine sahiptir. üst göz kapağındaki kaslar göz kırpma hareketini kontrol eder.
- Ağlamak; protein,su, ve yağ içeren göz yaşı gözün üst dış kısmında bulunan bezler tarafından salgılanır. Reflex olarak salgılanan gözyaşı, gözleri duman , toz ve rüzgar gibi etmenlerden korur. Duygusal yaşlar mutluluğun veya hüznün göstergesidir. Hüngür hüngür ağlamanın vücuttaki toksinleride atmaya yardımcı olduğu varsayımlarda mevcuttur.
- Koruma; gözler dış darbelerden korunması için kafatasının içindeki iki çukura yerleşmiş durumdadır. kirpikler ve göz kapağıda gözleri tozdan ve kirden korur. gözlerin üzerinde bulunan kaşlar ise terin gözlere ulaşmasını engeller.
Bu önemli organımızın çocuklarda altı ayda bir, erişkinlerde senede bir muayenesi son derecede önemlidir.
Saygılarımla,
Uz.Dr M.Akif ÖZSOY
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”